Mert egy kis mozgás mindenkinek kell – fitnesz lelkigyakorlatra hívnak a bencések

Hogy well-being legyen a nyár! Sorozatot indítunk, az egészség, boldogság, jólét megteremtését célzó ötleteket, programokat mutatunk be. A bencések fitnesz lelkigyakorlata összekapcsolja a hétköznapi és lelki élet szféráját, hogy a mozgás, a meditáció, a szemlélődés útján segítsen testi és lelki jóllétre.

SZERZŐ: TRAUTTWEIN ÉVA
FOTÓ: Magyar Kurír/ LAMBERT ATTILA

A well-being az egészség, a boldogság, a fejlődés megtapasztalása, az a lelki alapállás, hogy életemnek értelme van, életcélom van, képes vagyok kezelni a hétköznapok hozta stresszt. Meglétéhez elengedhetetlen a mozgás, lelki élet együttes karbantartása. 

A járvány testileg és lelkileg próbára tett mindannyiunkat. A hétköznapokban elszoktunk az intenzív mozgástól, a digitális oktatásban órákat ültünk gép előtt, a járványügyi korlátozások révén beszűkült a mozgásterünk. Egy tanulmány szerint a magyar férfiak átlagban 3 kilogrammal nehezebbek, mint a járvány előtt. A fitnesz lelkigyakorlat abban szeretne segíteni, hogy a testmozgás be- és visszaépüljön életünkbe. „Elkezdeni a nehéz, sokaknak egy első löketre van szükség. Kedvet tud adni a kezdéshez, hogy nyáron, Pannonhalma gyönyörű környezetében, lelkigyakorlatban, testvéri, baráti társaságban fogjunk bele, erősödjön a tudatos testmozgásra és lelki életre való készség – fogalmazta meg Dejcsics Konrád, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója, mit szeretne nyújtani a fitnesz lelkigyakorlat.

A hagyománnyá vált kezdeményezésben, mely a svájci bencésektől származik, a délelőtt a mozgásé, a délután a lelki elmélyülésé. Megtanít és begyakoroltat testi és lelki technikákat, hogy ezeket a megtapasztalásokat a résztvevő magával tudja vinni hétköznapi életébe

„Nem az a cél, hogy túlerőltessük magunkat, lelkileg nagyon beforduljunk és mélyre menjünk, hogy utána kilépjünk, és ott folytassuk, ahol előtte voltunk. Lelki és testi tudatosságot szeretnénk kialakítani” – mondja Dejcsics Konrád.

A lelkigyakorlat állapotfelméréssel – beszélgetéssel és közös tornával – kezdődik. Személyes kísérés és kontroll mellett zajlik a program, végig alapelv, hogy mindenki addig megy, amíg kényelmesen és jól meg tudja csinálni a gyakorlatokat. A gyógytorna mellett, ahol a helyes tartás kialakítása a cél, Konrád még a lelkigyakorlat végén tartott akadálypályát emeli ki. Itt a játék eszközével összekapcsolják lelkigyakorlat témáit a mozgással, így a résztvevő elkezdi feldolgozni, amivel lelki téren foglalkozott. Ez az újrakódolás segíti, hogy visszatérve a hétköznapokba emlékezni tudjon. A mozgásban visszaköszönnek a lelki megélések és fordítva – számol be Konrád a tapasztalatáról.

A lelki életben is a lelki tudatosságot tanítják: meditációt, a szemlélődést, zsoltárimádságot és a Szentírás olvasását gyakorolják. Téma idén a monostor kulturális évadával összhangban az emlékezet. „Rátekintünk a személyes élettörténetre, majd Isten nagy szabadító tetteit ízlelgetjük a Szentírás alapján, végül Krisztusra emlékezünk az Eucharisztiában” – írja le Dejcsics Konrád a témaívet.  

A fitnesz lelkigyakorlatot tartó csapatban Dejcsics Konrád OSB, és Jurinka Szilveszter OSB dolgozik, mellettük Vejtey Zsombor fitneszinstruktor és Vörös Tímea gyógytornász foglalkozik a résztvevőkkel. 

A fitnesz lelkigyakorlat alapfelismerése az, hogy a testi és a lelki élet szférája nem választható szét. Egyiket sem hanyagolhatjuk el, és nem állíthatjuk őket szembe egymással.

A Pannonhalmi Főapátság küldetésének tekinti, hogy megszólítsa azokat az embereket is, akik nem tartoznak a katolikus mainstreamhez. A sport és a kultúra olyan közös nyelv, mely ennek kiváló eszköze. Dejcsics Konrád szerint az egészséges kereszténységnek nem az a legfőbb jellemzője, hogy mindig tudjuk, miről mit kell gondolni-mondani, hogy tilalomfák között élünk. Hanem hogy képesek vagyunk nyitni, próbálkozni, reflektálni, és ha szükséges, korrigálni. A bezárkózással pedig éppen a korrekció képességétől fosztjuk meg magunkat.

A lelkigyakorlatra jelentkezni a Pannonhalmi Főapátság honlapján lehet.